Satoshi Nakamoto publiceerde in 2008 de veel besproken Bitcoin whitepaper. De anonieme grondlegger van de Bitcoin kwam met een oplossing voor het Byzantine General’s Problem en ontwierp een protocol voor een revolutionair betalingssysteem.
Crypto-enthousiastelingen zijn lyrisch over de mogelijkheden, zien veelal kansen en hebben het idee dat het de hele (financiële) wereld kan veranderen. Op het moment van schrijven staat de marktkapitalisatie van bitcoin op 109,5 miljard USD. Er wordt volop in geïnvesteerd en gehandeld, maar consumptie blijft veelal uit. Waarom is het niet gebruikelijk om bitcoin te gebruiken voor consumptie? En waarom blijft massa adoptie uit? Uiteraard zijn hier meerdere antwoorden op, maar het belangrijkste antwoord ligt bij een van de grootste problemen van cryptovaluta: volatiliteit.
Iedereen weet dat fiduciair geld (of FIAT money) onderhevig is aan inflatie. Dit kunnen we echter niet vergelijken met de heftige volatiliteit van cryptovaluta. De waarde van bijvoorbeeld bitcoin kan in korte tijd zo hard dalen of stijgen, dat de crypto niet geschikt lijkt als betaalmiddel. Ten opzichte van de piek in december 2017, waarbij de waarde van de bitcoin bijna de 20,000 USD aantikte, is de bitcoin nu nog maar een kleine 6,400 USD waard.
Toch gebeurt het wel: in mei 2010 werd de eerste aankoop met bitcoin gedaan door Laszlo Hanyecz. Hij kocht 2 grote pizza’s voor 10.000 bitcoins, destijds ongeveer 40 USD. Tegen de huidige koers is dat bijna 64 miljoen dollar…
De crypto wereld wordt gekenmerkt als zelfregulerende markt. Het voordeel daarvan is dat de gemeenschap zelf op zoek gaat naar oplossingen. Een van de oplossingen denkt men gevonden te hebben in stable coins. Een stable coin is een coin die stabiel wordt gehouden in waarde; een stable coin is asset-backed of non asset-backed. De bekendste stable coin op dit moment is de Tether. In 2018 is de markt met alternatieven voor Tether ontploft, velen gaan op (korte) termijn het levenslicht zien.
Het voordeel van een stable coin is dat je niet bang hoeft te zijn voor extreme schommelingen in waarde. Maar hoe kan een stable coin gegarandeerd stabiel gehouden worden? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we eerst naar de typen stable coins. Er zijn twee typen stable coins: asset backed en non-asset backed stable coins:
Asset-backed
De meeste stable coins zijn asset-backed, dat betekent dat de uitgevende partij voor iedere uitgegeven coin andere activa de balans heeft staan. Veelal worden stabiele assets gebruikt in dit proces, zoals fiduciair geld, maar bijvoorbeeld ook goud en zilver.
Non asset-backed
De nieuwste generatie stable coins zijn niet gekoppeld aan een andere activa. De prijs van de coins wordt stabiel gehouden door de zogenaamde seigniorage shares methode. Hierbij worden er smart contracts geprogrammeerd die als het ware de rol van centrale bank vervullen. Bij prijsveranderingen zorgen de smart contracts ervoor dat er extra coins in omloop worden gebracht of juist uit omloop worden gehaald om de prijs stabiel te houden.
Concluderend kunnen we zeggen dat de stable coin een oplossing kan bieden voor de volatiliteit van cryptovaluta. Stabiliteit maakt een coin aantrekkelijker voor consumptie en hiermee komen we een stap dichter bij massa adoptie. Of dit het originele idee van de bedenker(s) was, valt natuurlijk nog maar te betwijfelen…
Een paar voorbeelden van stable coins: